Aktuality a problémy pracovního práva v roce 2024

Tento vzdělávací kurz/seminář pořádaný společností INTEGRA CENTRUM s.r.o. již proběhl.
Doporučujeme kurzy s podobnou tematikou níže nebo si můžete vybrat z kategorií:
Pracovní právo , Mzdy, sociální a zdravotní pojištění , Obce, města, magistráty, kraje

Název      Cena     
Zákoník práce v personální praxi – praktické příklady a nejčastější problémy
VOX     3 255 Kč s DPH
e-learning
Zákoník práce v personální praxi – praktické příklady a nejčastější problémy
VOX   Praha   3 255 Kč s DPH
21.5.
2024

2 termíny

Obsah již proběhlého kurzu

Seminář bude zaměřen především na vysvětlení aktuálních novinek v oblasti pracovního práva a řešení problémů, které přinesla novela zákoníku práce a jiné právní předpisy, stejně jako problémů, které v pracovněprávní praxi přetrvávají a které vedou ke sporům nebo dohadům mezi zaměstnanci a zaměstnavateli.

Program semináře:

  • Aktuality z pracovního práva – jak daleko je další novela zákoníku práce (valorizační mechanismus minimální mzdy a zrušení nejnižších úrovní zaručené mzdy; zrušení povinnosti vypracovat rozvrh čerpání dovolené; kolektivní vyjednávání atd.); změny v zákoně o zaměstnanosti od 1. 7. 2024 (zejména v oblasti zaměstnávání cizinců); změny v oblasti pracovnělékařských služeb (mj. změny v povinnosti vyslat uchazeče o zaměstnání na vstupní lékařskou prohlídku); konsoladiční balíček a odvod pojistného z DPP zase jinak; výhled do budoucna. 
  • Pracovní doba – kde hraje roli a kde ne; délka (stanovená týdenní, kratší a zkrácená). Rozvržení pracovní doby – rovnoměrné, nerovnoměrné včetně pružného rozvržení a v režimu práce na dálku; jak u dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Problémy nerovnoměrného rozvržení pracovní doby – vyrovnávací období a tzv. fond pracovní doby; skrytá práce přesčas; nesprávná kumulace více rozvrhů; vazba na překážky v práci a dovolenou (jak posuzovat a počítat). Rozdíly mezi jednotlivými pracovními režimy, evidence pracovní doby a její význam. Doba odpočinku – mezi směnami, v týdnu, přestávky v práci na jídlo a oddech. Práce přesčas – limity, nařízení apod. Pracovní pohotovost atd.
  • Další chyby a problémy – dovolená v polovině kalendářního roku; upozornění na nejčastější problémy spojené s právní úpravou překážek v práci (na straně zaměstnance i zaměstnavatele) atd.
  • Aktuální soudní judikatura – přehled zajímavých rozhodnutí vyšších soudů.